Планът  за управление на Природен парк Странджа“ ще бъде актуализиран. Министърът

...
Планът  за управление на Природен парк Странджа“ ще бъде актуализиран. Министърът
Коментари Харесай

Преразглеждат плана за управление на Природен парк Странджа“

Планът  за ръководство на Природен парк „ Странджа “ ще бъде обновен. Министърът на околната среда и водите Асен Личев изиска в понеделник актуализация на плана на План за ръководство на Природен парк „ Странджа “ и предприемане на нужните дейности за процедурите по приемането му. 

В министерството е назначена работна среща за разискване на предложенията и опциите за завършване на плана. Проектът на Плана за ръководство на Природен парк „ Странджа “ е прегледан на съвещание на Висшия експертен екологичен съвет – профилиран състав за разглеждане на проекти за ръководство на предпазени територии към Министерство на околната среда и водите, на 30 ноември 2010 година Съгласно решение на Висшия експертен екологичен съвет, е предоставено на Българска фондация „ Биоразнообразие “ преправяне на плана на Плана за ръководство на Природен парк „ Странджа “. Въпреки сериозната работа, осъществена по правенето на Плана, смяната в законодателството и новоприетите нормативни документи постановат актуализиране и ново координиране с виновните институции.

Процедурата за приемане на проекти за ръководство на предпазени територии, според Закона за предпазените територии и Наредбата за създаване на проекти за ръководство на предпазени територии, в това число и за естествени паркове, регламентира разискване на няколко стадия, разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, координиране и приемане с решение на Министерския съвет.

Горите заемат над четири пети от територията на Природeн парк „ Странджа “. В най-голямата предпазена територия в България вековните гори са 30% от горите и това е доста повече от междинното за страната.

Естествените масиви от остарели гори - зелените великани на Странджа са най-ценните консервационно значими местообитания. До момента на територията на Природен парк „ Странджа ” със заповед на министъра на околната среда и водите имаше общо 17 вековни дървета, от които 16 дъба и 1 бук. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР